Selasa, 5 April 2011

Yee Mee Kantonis - air tangan suami untuk isterinya yg dh x larat nk masuk dapur...hehehe

Mama dh penat sangat ni....sbb siang malam berjaga anak demam..tp  perut dok bunyi lagu keroncong...nasib baik en asben ade mood nk masak...jadi inilah masakan yg disediakan untuk isterinya yg dikasihi....Thank abang....apalagi aku pun bedallah sampai licin...sbb aku mmg betul2 lapar & penat...bukan sengaja malas tp saje nak bermanja2...lagipun bukan selalu  kannn???..hehe

YEE MEE KANTONIS

Bahan2:-

2 ulas bwg putih
1/2 inci halia
sebijik bwg kecil merah
* semua bhn di atas dicincang
1 sudu besar cili mesin
1 sudu besar stok ayam maggi
1 sudu besar kicap masin
1 biji telur
sedikit cendawan shitake
sedikit sawi
sebiji tomato - dibelah bbrp bahagian
bbrp biji fish ball
sedikit isi ayam
sedikt minyak untuk menumis
sedikit air
1 sudu tepung jagung + sedikit air
Yee Mee 1 keping
Garam secukup rasa

CARA-CARA MEMBUATNYA:-

1. Mula-mula panskan kuali & masukkn 2 sudu besar minyak masak, tumis bahan2 cincang..bila dh naik bau masukkn pula cili..kacau & masukkn air.

2.Bila dh mendidih masukkn stok ayam, ayam, kicap, sawi, fish ball, cendawan & garam secukup rasa...

3.Bila kuah dh mendidih sket baru masukkn telur & tomato.....agak2 bila telur dh masak baru masukkn yee mee ...dan tepung jagung yg telah dicampur air...Dah siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA!!







Tiada ulasan: